Răscumpărată din traumele trecutului pentru a sluji altora cu aceleași gen de traume!
Răscumpărată din traumele trecutului pentru a sluji altora cu aceleași gen de traume!

Răscumpărată din traumele trecutului pentru a sluji altora cu aceleași gen de traume!

Un articol de Valerica Cauneac- Consilier creștin- consilier in sănătate psihica cu specializare în traumă!

Răscumpărată din traumele trecutului pentru a sluji altora cu aceleași gen de traume!
Te-ai oprit vreodată să te gândești ce fel de viață ți-a pregătit Dumnezeu ca femeie ce ai fost creată după chipul Său? Te-ai întrebat cum poate Dumnezeu folosi traumele, suferințele si rănile trecutului tau, ca să slujeşti altora?

Când am înțeles ce poate face Dumnezeu dintr-o inimă abandonată în totalitate în mâinile Lui, modelată de iubirea si harul Său am experimentat bucuria ce rezultă din împlinirea scopului Lui pentru viața mea!

Era o zi de octombrie. O furtună devastatoare a spulberat totul. Un moment crucial mi-a schimbat viața, direcția, și a frânt totul! Sufletul meu abia respira sub valuri de durere. Nu eram pregătită sa fiu atât de zdrobită, îmi era atât de frică să permit inimii să simtă durerea, si orice urmă de speranță mi-a fost spulberată. O depresie severa m-a târât în ghiarele întunericului, dureri emoționale, disperare, suferința, lacrimi, frângere. Tristețea a înrobit sufletul meu încât nu întrezăream nici un motiv să trăiesc. Atunci m-am prăbușit strigând disperata după ajutorul lui Dumnezeu, l-am implorat sa mă țină strâns în brațele Lui. În suferința mea El mi-a șoptit blând, voi merge la pas cu tine prin această valea a frângerii. Domnul a fost bun, m-a binecuvântat cu oameni dedicați care au mers la pas cu mine într-un proces de răscumpărare a rănilor trecutului și vindecarea sufletului meu. In acea perioadă nu știam ca El îmi pregătea inima pentru a o dărui altora.

Paul David Tripp spunea: “Când Dumnezeu te cheamă la Sine, te cheamă de asemenea să fii un slujitor, un instrument în mâinile Sale răscumpărătoare! Dumnezeu folosește oameni care ei înșiși au nevoie de schimbare, ca instrumente ale aceluiași gen de schimbare în alții.”

Te identifici cumva cu situaţia mea? Ai simţit și tu uneori că viaţa, sau chiar Dumnezeu, te-a dezamăgit şi ţi-a răpit bucuria? Vătămarea sufletului provocată prin abuz este groaznică și atroce dar minoră în comparație cu percepția distorsionată a victimei despre relația ei cu semenii și cu Dumnezeu văduvind-o de bucuria de a iubi și de a fi iubită. Lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos nu poate începe până când nu ne confruntăm deschis cu problema care adus vătămare sufletului. Acceptarea adevărului, si amintirile trecutului ne ajută să înțelegem de ce alegem în unele situații să fugim de Dumnezeu, de ce nu avem încredere deplină în El și în oameni. Suprimarea durerii și a emoțiilor noastre este un refuz voit de a ne confrunta cu adevărul. ”veți cunoaște Adevărul, și Adevărul vă va face liberi.” IoanNu încurajez o tendința distructivă de a pescui după 32:8amintiri, ci acțiunea crucială de al lăsa pe Dumnezeu să intre adânc, să modeleze sufletul nostru, deoarece rănile nevindecate ale trecutului influențează în mod negativ procesul sfințirii noastre. Când Duhul Sfânt intră și locuiește în noi, El deschide cu blândețe uși în zonele aud întristează cândîntunecate ale inimilor noastre. Mă :„timpul vindecă orice rană“, adevărul este că cuvinteleunele răni pot fi îngropate, ignorate sau chiar negate, însă nu neapărat vindecate. Dacă spunem că Dumnezeu este de ce să nu ne încredem în El atunci vrednic de încredere, fără a distorsiona și nega trecutul. Cu siguranță o lume căzută și viața ne -recunoaștem faptul că trăim întrexpune la experiențe pe care nici un copil a lui Dumnezeu
nu e menit să le îndure. Chiar dacă alegem să cooperăm cu lucrarea supranaturală a lui Dumnezeu procesul nu va fi scutit de zdrobire, nu ocolește durerea, neputința, slăbiciunea și frângerea. Pavel ne spune “prin mângâierea cu care suntem mângâiați noi înșine de Dumnezeu să putem 4:1 mângâia pe cei ce se află în necaz.„2 Corinteni

Schimbarea sau mai bine zis roada Duhului, este rezultatul lucrării lui Dumnezeu în viața unei persoane pentru că, va învăța să iubească așa cum a iubit Hristos, și să slujească așa cum a slujit El!

Dacă noi creștinii am recunoaște că nașterea din nou, nu alină, nici nu diminuează instant efectele păcatului, atunci putem liberi să îngrijim părțile sufletului vătămat de traume, ca astfel Hristos să aducă vindecarea, fără a avea percepția că trădăm Evanghelia! Mi-aș fi dorit să pot spune că orice durere sufletească este răscumpărata și orice rană este fi vindecată doar prin hotărârea sinceră de a asculta de Dumnezeu, și practicarea disciplinelor spirituale.

Cu siguranță, calea cea mai bună a vindecării este calea biblică, calea care trece prin valea umbrei morții. Călătoria prin vale când ești sfâșiat pe dinăuntru presupune sa duci inima rănită înaintea lui Dumnezeu, o inimă poate plină de mânie, copleșită de îndoială, sângerândă, răzvrătită, fricoasă și singură, renunțând la minciuna și convingerea că lui Dumnezeu nu i-a păsat de suferința care ți s-a făcut sau că nu este capabil să îți vindece inima ta frântă.

Domnul a promis: ”El vindecă pe cei cu inima frântă și le leagă rănile.„Psalmii 147:3

Diavolul vrea să te îndoiești de bunătatea lui Dumnezeu, el îşi strigă minciunile în mintea ta: “Ceea ce ţi s-a întâmplat este numai din vina ta.”“Dacă ai fi fost mai puternică, nu i-ai fi permis acelui bărbat să te abuzeze.” “Dacă ai fi fost mai iubitoare, nu ai fi fost respinsă.“ “Dacă ai fi fost mai bună, nu ai mai fi luat bătaie.” “Dacă ai fi avut mai multă grijă, copilul tău nu ar fi murit.”
Vreau să știi; nu e vina ta, nu a fost ceva în neregulă cu tine pentru că oamenii te-au tratat urât. Dacă diavolul va reuși să te țină captivă spunându-ți că ești vinovată nu poți fi restaurata. Cei mai înverșunați dușmani în procesul vindecării sunt vina, rușinea și disprețul, sunt cele mai chinuitoare, distrugătoare și epuizante sentimente cu care se confruntă oamenii răniți!
Nici o inimă ranita nu va putea fi răscumpărată până când nu renunță la vina şi ruşinea pe care le poartă.

Viața adevărată presupune îmbrățisarea suferinței. Suferința este necesară pentru creștere și desăvârșire. Chiar și fiul lui Dumnezeu a trebuit să sufere pentru a atinge împlinirea misiunii sale: “Se cuvenea, în adevăr, ca Acela pentru care și prin care sunt toate, și care voia să ducă pe mulți fii la slavă, să desăvârșească, prin suferințe, pe căpetenia mântuirii lor… “Evrei 2:10

Când alegem calea Scripturii în vindecarea noastră interioară suntem încununați cu răsplata promisă!

Răsplata este bucuria de a fi mai blânzi, este experiența de a fi prietenoși cu semenii noștri, capacitatea de a dărui celorlalți ceea ce a pus Dumnezeu în noi, oferind ajutor, empatie și dragoste.Este libertatea care face inima să trăiască o viață curajoasă, călăuzită de valori nu o viață condusă de frică sau dependență de oameni.
Astfel capacitatea de a acționa din convingere și nu din teamă înviorează sufletul împlinind scopul lui Dumnezeu. Pentru a deveni o astfel de persoană este nevoie de sinceritate, pocăință și o dragoste îndrăzneață, care va face o persoană să fie curajoasă. Sinceritatea este hotărârea de a vedea realitatea așa cum este, recunoscând, că toți am fost înșelați și răniți alegând să trăim în lumina strălucitoare a adevărului. Sinceritatea este acceptarea realității și refuzul de trăi o viață de minciună, oferind locul lui Dumnezeu pe tron în viața noastră. Scriptura spune că adevărul eliberează.
Mila lui Dumnezeu nu anulează vătămarea, însă mângâie sufletul și îl conduce către speranța ce curăță și eliberează. Lasă durerea trecutului și suferința schimbării să creeze în tine viață nouă, slujind cu dăruire și dragoste pentru ca încă o victimă să treacă de la moarte la viață. Este o onoare fără egal să faci parte din procesul renașterii vieții și a speranței, este cea mai împlinitoare bucurie să vezi răul distrus și efectele anulate. Ceea ce trauma distruge, Isus poate să restaureaze.Nu este un proces care poate fi separat de lucrarea răscumpărătoare a lui Hristos.

Dumnezeu cheamă pe cei care doresc să slujească celor frânți, să modeleze prin dragostea și grija sacrificială a lui Isus, prin modul în care ascultă, iubesc și ghidează. Inima lui Dumnezeu se descoperă celor ce suferă.
“Crucea lui Isus Hristos este lentila care transformă și răscumpără suferința traumatizantă și consecințele ei, nu numai pentru cel care suferă, ci îi transformă și pe cei care merg la pas cu cei suferinzi.” Diane Langberg
Oare vom avea îndeajunsă încredere ca să-L ascultăm? Dacă răspunsul este DA, atunci, vom observa durerea în ochii
semenilor, vom înțelege nevoia slujirii, si nimic nu va fi greu de a ne dedica lucrarii Lui. Acele ființe dragi cu inimi frânte mi-a intărit convingerea că un Dumnezeu bun e la lucru chiar dacă lucrează în moduri ciudate si surprinzătoare. Nu odată ochii mi s-au umplut de lacrimi și inima de durere, înțelegând suferința profundă, apoi trăind bucuria de a fi în locul care Dumnezeu a plănuit pentru mine . Așa cum trupul se poate îmbolnăvi tot la fel sufletul poate suferi. Prin rănile lui suntem vindecați și trup și suflet. Cineva spunea: “înainte să curgă sângele lui Hristos pe cruce, a curs sângele Lui în lupta emoționala în rugăciunea din Ghetsimani, astfel El înțelege lupta și suferința noastră emoțională si durerea unei inimi frânte. ”a început să Se roage și mai fierbinte; și transpirația I se făcuse ca niște picături mari de sânge„ Luca 44:22
Alege să fi curajoasă și puternică. Dumnezeu va lucra cu credincioșie într-o inimă dornică de schimbare! Având încredere în Tatăl nostru iubitor și puternic vom găsi curajul de a pătrunde în întunericul și pericolele din vale, vom ieși strălucind de lumina Sa răscumpărătoare!
Valerica Cauneac- Consilier creștin- consilier in sănătate psihica cu specializare în traumă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *