5 blocaje emoționale care ne distrug echilibrul emoțional și care ne consumă energia și răbdarea:
1. Suferințele din copilărie
Indiferent ce vârstă ai acum și câți ani au trecut de la anumite suferințe, răni și traume din copilărie, acestea sunt în continuare în tine și nu dispar cu timpul, în ciuda tuturor încercărilor de a fugi de ele sau de a le reprima. Mai mult, pentru că și-au făcut loc în sufletul și în mintea noastră la o vârstă foarte fragedă, acele traume vechi ne-au influențat și ne-au conturat tiparele de gândire și convingerile după care încă ne ghidăm viața.
Vestea buna este că putem, prin decizie conștientă la varsta adultă, și prin instrumente specifice, să ne vindecăm acele suferințe și traume din copilărie pentru că, eliberați de ele, să luăm decizii în funcție de realitatea de astăzi, nu de condiționările trecutului, și să ne simțim împliniți…
2. Neiertarea persoanelor care te-au rănit
De-a lungul vieții, oamenii construiesc relații cu alți oameni. Unii dintre oameni ne rănesc și ne provoacă suferință. Poate fi vorba chiar de părinții tăi, sau de un fost iubit, sau de o prietenă sau de oricine altcineva. Neputința de a ierta oamenii care ne-au provocat suferință o afectează cel mai puternic chiar pe persoana care nu poate ierta, creându-i o stare negativă permanentă pe fundal, ceea ce îi consumă energia. E suficient să ai o singură persoană pe care nu reușești să o ierți pentru a dispune de mai puține resurse emoționale și, implicit, de mai puțin calm cu copilul.
Însă, având dorința de ierta persoanele care te-au rănit și fâcând anumite exerciții, chiar poți reuși acest lucru. Primul pas este pur și simplu să recunoști în fața ta că ai suferit.
3. O relație defectuoasă cu părinții
Am cunoscut extrem de puțini adulți care să nu nutrească niciun resentiment față de părinții lor sau față de unul dintre părinti. Pentru că relațiile acestor persoane cu părinții lor, care sunt oamenii cei mai dragi și cei cu care ar fi firesc să aibă o conexiune foarte profundă, sunt defectuoase, apar numeroase dezechilibre emoționale, precum: neiubirea de sine, respingerea propriei persoane, neîncrederea în sine, sentimentul că nu merită, că sunt neimportanți, că nu contează etc.
Pe măsură ce vindecăm relația cu părinții noștri, pe măsură ce îi acceptăm și eliminăm barierele care au stat până acum în calea iubirii dintre tine și părinții tăi, simți eliberare și îți recâștigi echilibrul interior.
4. Conflictele interioare
Toți oamenii se confruntă, uneori, cu conflicte interioare. Sunt acele situații în care îți este greu să iei o decizie, deoarece simți că o parte din tine vrea ceva, în timp ce o altă parte din tine vrea altceva și ai argumente valide pentru ambele opțiuni.
Conflictele interioare mai apar și în situațiile în care persoanele încearcă să reprime anumite manifestări, anumite caracteristici sau le resping la ei înșiși. Însă, aceste manifestări, comportamente, caracteristici respinse și reprimate nu dispar pur și simplu, ci e important să fie văzute și integrate în personalitate. Conflictele interioare pot fi stinse și poți aduce pacea interioară pe măsură ce conștientizezi care sunt părțile aflate în conflict și creezi un dialog între ele. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul unor exerciții emoționale.
5. Lipsa de încredere în sine și lipsa de iubire de sine
Psihologii și psihoterapeuții știu că la baza numeroaselor dezechilibre emoționale stă faptul că persoana se respinge pe sine, nu se iubește și nu are încredere în sine. Lipsa de iubire de sine își are originea, de regulă, în faptul că persoana, la începutul vieții sale, s-a simțit respinsă și neiubită de mama sa, de părinții săi.
O persoană care nu se iubește pe sine nu cunoaște iubirea necondiționată și, din acest motiv, nu o poate oferi altor persoane, nici propriilor copii. Și această provocare poate fi depășita prin lucrul cu sine.
Asadar, pentru a avea rabdare cu copiii noștri, avem nevoie să trăim majoritatea timpului în echilibru emoțional.
În Maratonul Emotiilor, ne vom ocupa de depășirea tuturor celor 5 blocaje enumerate mai sus, tu învățând să-ți gestionezi emoțiile, să ierți persoanele care ți-au provocat suferință, să vindeci relațiile cu părinții tăi, să depășești conflictele interioare și să îți construiești încrederea în sine și iubirea de sine.