Gen 3.v.8 -21; 4.v.3-16 ; Psalmul 32 : v. 1 – 6;
Doctor. Sorin Săndulache – Cartea Consilierea și Psihoterapia Pastorală. ) „
” Majoritatea organismelor/ființelor vii, suferă durerea fizică, dar ființele umane, experimentează nu numai durerea fizică ci și durerea sufletească, angoase si suferințe mintale – psihice :
Datorită capacităților raționale și intelectuale, ne îngrijorăm în legătură cu viitorul, agonizăm asupra trecutului ne implicăm psihic sau mental in suferința noastră și a altora , ne luptam cu problema durerii in noi înșine. … Conștiința, vinovăția este baza multor suferințe și este un subiect dominant…. VINOVĂȚIA ESTE DOMENIUL IN CARE RELIGIA ȘI PSIHOLOGIA SE ÎNTÂLNESC! O înțelegere a simțământului vinovăției, este factorul crucial în problematica centrală pentru orice tulburare de adaptare psihică…”
Mai mult ca oricare altă carte, Biblia – Cuvântul lui Dumnezeu ne vorbește despre aceasta suferință morală – vinovăția conștiinței ! Biblia ne duce la originea vinovăției, la cauzele și tipurile de vinovăție, cu care se confruntă omenirea – inclusiv creștinismul și modul în care Dumnezeu s-a implicat și se implică direct, in soluționare și rezolvarea vinovăției…
CUM IL CUNOAȘTEM PE DUMNEZEU AȘA NE VOM RAPORTA LA EL ȘI NE VA INFLUINEȚA ȘI CARACTETUL = STILUL PREDICILOR NOASTRE
Să dăm un exemplu : Doi mari evangheliști ai secolelor trecute : SPURGEON ȘI MOODY
Spurgeon susținea printre altele, și era adevărat că Dumnezeu este dragoste, și a putut predica o săptămână întreagă doar despre Dragostea lui Dumnezeu, numai din Ioan 3.v.16. Dar aceasta era doar o fațetă a lui Dumnezeu….
Moody – pe de altă parte, predica mereu de dreptatea și asprimea lui Dumnezeu, și Îl vedea pe Dumnezeu, ca un “polițai”, care stătea în spatele păcătosului, pentru a îl pedepsi…Îl vedea pe Dumnezeu, cu “o bâtă în mână” stând în spatele păcătosului, chiar a celui mântuit, și cum păcătuia îl și pocnea pe păcătos….
Dar observați realitatea = Dumnezeu este Dragoste dar în același timp El este și Dreptate și Judecată, și tocmai de aceea a dat pe Domnul Isus, în care s-au împlinit și văzut toate trei fațetele…
- Un alt exemplu Biblic a unei imagini greșite despre Domnul și îți afectează atitudinea și Lucrarea = Pilda talanților..spusă de Mântuitorul la Mt.25…Atitudine față de Stăpân…
Ce l-a determinat pe robul leneș și viclean, să nu pună în negoț talantul Stăpânului Său ? = IMAGINEA LUI DESPRE STĂPÂN = Este un om aspru , seceră de unde nu a semănat și că strânge de unde nu a vânturat….Matei 25.v.24. Cel ce nu primise decat un talant a venit si el si a zis: “Doamne, am stiut ca esti om aspru, care seceri de unde n-ai semanat si strangi de unde n-ai vanturat: 25. mi-a fost teama si m-am dus de ti-am ascuns talantul in pamant; iata-ti ce este al tau!” …..26. Stapanul sau i-a raspuns: “Rob viclean si lenes! Ai stiut ca secer de unde n-am semanat si ca strang de unde n-am vanturat; ….27. prin urmare se cadea ca tu sa-mi fi dat banii la zarafi si, la venirea mea, eu mi-as fi luat inapoi cu dobanda ce este al meu! …28. Luati-i, dar, talantul si dati-l celui ce are zece talanti. ..
- Caracterul religios greşit/Fanatic sau Ipocrit – Urmarea unei false imagini despre Dumnezeu
Am citit săptămâna aceasta dintr-o carte “ Dumnezeu este altfel,..” de Jorg Muller, UN DOCTOR ÎN PSIHIATRIE CREȘTIN = Dumnezeu este altfel: suferinţele provocate de imaginea falsă a lui Dumnezeu ; căi de vindecare”…… Jorg Muller, are o vasta experiența in cele doua domenii.(PSIHIATRIE ȘI CREȘTINISM ) Experiența sa ne este utila, atât nouă celor din domeniul psihologiei, dar si celor din domeniul spiritual, religios. Preoții, pastorii, liderii formatori, învațătorii si profesorii pot beneficia de exemplele din aceasta carte.
In mod normal nimeni nu apelează la psiholog sau la un slujitor al bisericii… din cauza fenomenelor nevrotice ale gândirii si manifestărilor sale religioase. Oamenii sunt convinși de corectitudinea comportamentului lor spiritual si in nici un caz nu se gândesc ca ar avea nevoie de ajutor înainte de a fi copleșiți de suferință .
Deformările religioase precum fanatismul, o pioșenie exagerate, setea masochista de suferință, fariseismul si negarea pseudomistică a acestei lumi sunt manifestări ale unor spaime ascunse. Asemenea oameni par derutați si instrainați de lume, fiind însă, de fapt, in permanenta preocupați doar de persoana lor, deoarece f.mulți vor sa-si asigure mântuirea prin propriile forțe. Sunt sclavii unui Dumnezeu greșit înteles. ..
Ceea ce pare la ei umilinta nu-i nimic altceva decat o trufie ascunsa prin care se doreste, in mod inconstient, satisfacerea pretentiilor excesive fata de propria persoana. Prin exagererea binelui, binele nu devine mai bun; in schimb, omul este expus pericolului de a dezvolta un comportament samavolnic, si un orgoliu exacerbat. Astfel de creștini, cauta, prin abstinenta si asceza, confirmarea propriului drept la viața, ceea ce trebuie respins, deoarece se bazează pe o imagine falsa a lui Dumnezeu….
Încercarea de a-si asigura, prin acțiuni bisericești, un sentiment de superioritate poate deveni un pericol pentru sufletele slabe si ipocrite. In cazurile cele mai grave, el se crede de-a dreptul profet si emisar al cerului….
- Comportamentul religios greșit – Caracterul Isteric
Îl întâlnim adesea in practica religioasa. Din teama de a pierde sentimentul ca este protejat, ca se afla in siguranța, istericul se agata de oamenii din jur. NORMAL AR FI SĂ IL CAUTE IN DUMNEZEU/HRISTOS!
Un astfel de comportament îl putem vedea la Regele Saul, după lepădarea ca împărat al lui Israel…”Am păcătuit , acum cinstește-mă în fața bătrânilor lui Israel”…Sentimentul de protecție din partea Domnului a fost pierdut…se agăța de popor….Pe când David se agață de Domnul, …În El are siguranța orice I s-ar întâmpla …Citiți toți psalmii lui și veți vedea că el Ii cere lui Dumnezeu puterea de a se ține tare, se irita ușor si, fiind extrem de emotiv, reacționeaza adesea fie printr-un entuziasm, fie printr-o indignare exagerata. (UN FEL DE DEPRESIE BIPOLARĂ..)
- Atunci când frica este ținută in subconștient, ea izbucnește sub forma unor afecțiuni psihosomatice: conflictul sufletesc se convertește într-un handicap fizic. Asemenea cazuri sunt denumite isterii de conversiune
- COMPORTAMENT RELIGIOS-GREȘIT – CARACTER OBSESIV
Aici este clar ca elementul de baza este “frica”…Iață de ce Domnul nu ne-a dat un duh de frică …ci de dragoste, pentru că în dragoste nu este frică…ci putere…Omul cu structura obsesivă vrea să se asigure și să se protejeze. Din aceasta cauză se și agață el atât de principii si formule; nimic nu ar putea fi mai rău decât modificarea propriei lui personalități…( DEDUBLAREA PERSONALITĂȚII – -( Nu puține sunt cazurile când se observa ca, în funcție de situații, un individ poate etala „fațete” diferite ale personalității sale, fără ca aceasta „disociere” să fie cu necesitate, o expresie a fenomenului de personalitate multiplă. )…. Acestui tip ii este caracteristica o gândire magică: asigurarea prin reguli, interdicții si respectarea unei ordini acceptate îl ajuta sa-si tina in frâu temerile. (Fariseii din vremea lui Isus….spălarea pe mâini….660 de reguli si regulamente,,,răstălmăcirea legii mozaice…
Tendința de a verifica de o suta de ori ușile si robinetele, de a repeta la nesfarșit rugăciunile, (bolboroseala acelorasi cuvinte in rugaciune = Matei 6…),,,. Dupa care urmeaza un nou ciclu de impulsuri obsesive. Sentimentele de vinovatie pot fi si ele, spre exemplu, spălate pentru scurt timp. Gândirea magica înghite întreaga lume si insși imaginea lui Dumnezeu. Evlavia fanatică și înclinarea spre dogmatism sunt semnele unei structuri religioase obsesive. Toate acestea se manifesta într-un mod crispat caci, de fapt, el n-are încredere in Dumnezeu. Ba chiar s-ar putea spune ca regulile după care trăiește sunt cu atât mai mult aspre cu cat mai putina încredere are in Dumnezeu. Teama de a se face vinovat este adânc înrădacinată in e. Iar cea mai buna metoda de apărare este respectarea stricta a tradiției. Astfel știi măcar pe ce poți conta…
- COMPORTAMENT RELIGIOS GREȘIT – CARACTERUL DEPRESIV
– Un neurolog a spus cândva că îi recunoaște aproape imediat pe bunii “catolici” , creștinii stricți , formaliștii religioși, tradiționaliști…. Aceștia ar suferi mai frecvent de depresii, deoarece sunt mereu crispați de dorința de a atinge perfecțiunea. ( F.MULȚI IN BISERICILE NOASTRE DIN ZILELE DE ASTĂZI) …..Inclin sa ii dau dreptate acestui specialist, deoarece văd foarte mulți pocăiți de acest gen , lideri în bisericile de azi și chiar am avut a face cu unii din ei….din nefericire !
Orice efort de a deveni, prin forte proprii, sfânt, duce la resemnare sau depresie. Este vorba, in primul rând, de refularea unor sentimente elementare cum sunt mania, frica, vinovăția, tristețea, a căror manifestare . suferindul nu și-o îngaduie…,
HAIDEȚI ÎN CONTINUARE SĂ DISCUTĂM DESPRE SUFERINȚA MORALĂ , ADICĂ VINOVĂȚIE : Aceste tipuri de persoane arătate mai sus, se fac și se simt vinovați de faptul ca nu-si trăiesc propria viață. . Iar până la urma se întâmplă să dea frâu liber agresivității acumulate împotriva propriei persoane, ajungând, in cazurile cele mai grave, sa se sinucidă, adică să se dezică de viața ce le-a fost dăruita. Creștinul sănătos a învățat sa se apere și să se confrunte cu propriile sale defecte.
TIPURI DE PROBLEME DE CONȘTIINȚĂ – (CUGET )…
- CONSECINȚELE VINOVĂȚIILOR NEREZOLVATE ; Gen.2.v.16-17; 3.v.8 -13; 4.v.5-6;10 – 12; ISam.18 .v.7-11;..
III. TERAPIA VINOVĂȚIEI = CAILE DE REZOLVARE VINDECARE)Efeseni 4.v.15;Evrei. 9.v. 11-15,; I Ioan.1.v.7 – 9 I Ioan.3.v.9-11…
CONȘTIÍNȚĂ . 1. Forma cea mai înaltă, proprie omului, de reflectare a realității obiective, produs al materiei superior organizate -creierul uman- și al vieții sociale. …. ♦ Ansamblu de procese psihice variate, complexe, cuprinzând senzații, percepții, reprezentări, noțiuni, judecăți,
raționamente, inclusiv procese afective și voliționale;
- Sentiment pe care omul îl are asupra moralității acțiunilor sale. ♢ Proces de conștiință = luptă sufletească generată de momente și de situații de viață deosebite, cruciale.; mustrare de conștiință = remușcare. ..
SINONIM =CÚGET ~e n. = 1) Capacitatea de a gândi; gândire. < 2) Sentimentul responsabilității morale; conștiință. * A-l mustra pe cineva ~ul, a avea mustrări de ~ a fi chinuit de remușcări. .. 3) Facultate a omului de a gândi și de a înțelege sensul și legătura fenomenelor; intelect; minte; rațiune; judecată. /v. a cugeta ..
PROBLEMELE PERSONALE, TRAUMELE SUFERINȚELOR și DEZVOLTĂRII….
Suferință fundamentală ; Conștiință imatură ; Conștiința distorsionată Conștiință evidată ; – (A lăsa vid în interior, scoțând o parte din materie; a exciza; a scobi. )…. Care sunt rădăcinile spirituale, etice, și morale a unei astfel de conștiințe ?
II: CINCI TIPURI DE PROBLEME DE CONȘTIINȚĂ
- 1. CONȘTIINȚĂ ERODATĂ PRIN SIMȚĂMÂNTUL GOLICIUNII PERMANENTE , AL LIPSEI DE VALOARE DE SINE ȘI DE SENS
- 2. CONȘTIINȚA UNEI VINOVĂȚII OBIECTIVE, REALE;
- 3. CONȘTIINȚA TULBURATĂ PRINTR-O VINOVĂȚIE SUBIECTIVĂ – NEVROTICĂ ;
- 4. CONSTIINȚA PRIN INDREPTĂȚIREA DE SINE (DEZVINOVĂȚIRE );
- 5. CONȘTIINȚA IMATURĂ, NEDEZVOLTATĂ
– LIPSITĂ DE SIMȚĂMÂNTUL CORECT AL RESPONSABILITĂȚII SPIRITUALE, FAMILIALE, SOCIALE, …
SĂ LE LUĂM PE RÂND ȘI SĂ SPUNEM CÂTE CEVA DIN FIECARE :
- CONȘTIINȚĂ ERODATĂ PRIN SIMȚĂMÂNTUL GOLICIUNII PERMANENTE…. AL ..LIPSEI DE VALOARE DE SINE ȘI DE SENS..
Omul de azi face experienţa unei profunde goliciuni; este goliciunea sufletească, goliciunea sufletului ce L-a pierdut pe Dumnezeu. …..“Goliciunea spirituală este zgomotoasă. Toba vuieşte pentru că e goală.”… (aforism de Valeriu Butulescu …. = Goliciunea este jefuirea sufletului de tot ce este bun și valoros. … Mai rău este când goliciunea este o predare de bună voie în mâna” jefuitorilor”.
ORIGINEA: “Au cunoscut că erau goi”Gen.3.v.7-8….. Viața înseamnă o predare în mâna cuiva: a lui Hristos sau a diavolului! Solomon într-o anume etapă a vieții sale , scria : Ecl.3.v.11…”A pus în omul gândul veșniciei”… Finalul neumplerii golului cu Dumnezeu…conștiința erodată și continuarea în eternitate – chinul veșnic!!
GOLICIUNEA INTERIOARA = Goliciune nesfârșită Din cauză că trupul a preluat conducerea, noi suntem, din natură, pământești – carnali, nu spirituali. Viețile noastre sunt în lucrurile care au fost create, iar noi, din natură, ne închinăm măreției acestei lumi. .. Sufletul nostru – simțul nostru – se învârte în jurul lucrurilor vizibile. Adevărul este că noi nu avem deloc odihnă în această stare și suferim sub goliciunea acestei lumi, căci duhul nostru nu poate fi niciodată mulțumit sau satisfăcut de lucrurile care au fost create.
Noi, din natură, nu înțelegem asta, pentru că întunericul în care suntem este un rezultat al amuzamentului și savurării din această lume – care ne-au amplificat goliciunea. Un fel de a pune lucrurile este că noi gustăm din iad cu sufletul nostru. Totuși, Dumnezeu nu ne-a lăsat singuri în această stare! „Credeţi că degeaba vorbeşte Scriptura? Duhul pe care L-a pus Dumnezeu să locuiască în noi ne vrea cu gelozie pentru Sine.” … Iacov 4:5…
2; – 3; CONȘTIINȚA UNEI VINOVĂȚII OBIECTIVE, REALE..
Orice vinovăție are o latură obiectivă și subiectiva > Obiectiv= simțământul de vinovăție provine dintr-un comportament care a produs daune sau a diminuat drepturile proprii sau ale altei persoane. …..Adam si Eva: ..apare atunci când ai călcat Legea, și când călcătorul de lege, este vinovat….fie că el se simte sau nu… Personal, unul împotriva altuia, amăndoi împotriva lui Dumnezeu; Exemplu : Cain: Gen.4.v.4-16; Avraam si Sara in Gherar…Gen.20.v.9-14; Tatăl Isaac si Mama Rebeca cei doi fii…; Regele David…Anania si Safira….
LA VINOVĂȚIA OBIECTIVĂ, SE SUBÎMPART ÎN PATRU TIPURI :
- Vinovăția Juridică = legală…violarea unor legi sociale….sau juridice…(treci pe lumina roșie…)
- Vinovăția teologică….implică încălcare Legii lui Dumnezeu…Biblia descrie standarde divine pentru comportamentul uman, pe care uneori le violăm prin acțiune sau gândire …toți suntem păcătoși înaintea Domnului….vinovați prin călcarea poruncii a unui singur om….DAR DUMENZEU A DAT GRATIEREA, CHIAR DIN ACEASTĂ VINA CEA MAI MARE…. ATENȚIE = PSIHOLOGII SECULARI, PSIHIATRII NU ADMINT EXISTENȚA VINOVĂȚIEI TEOLOGICE…Ei spun că există standarde morale absolute…DECI DACĂ EI CRED ASTA SUNT NEVOIȚI SĂ CREADĂ CĂ ESTE CINEVA CARE LE-A DAT/PUS SI ACESTA ESTE DUMNEZSEJU.
- VINOVĂȚIA PERSONALĂ = apare prin încălcare standardelot proprii, mustrărilor sau indemnurilor conștiinței personale…este posibil să nu fi călcat nici o lege…dar persoana se simte vinovată față de sine//// Romani 14.v. 5. Unul socoteste o zi mai presus decat alta; pentru altul, toate zilele sunt la fel. Fiecare sa fie deplin incredintat in mintea lui. …..6. Cine face deosebire intre zile, pentru Domnul o face. Cine nu face deosebire intre zile, pentru Domnul n-o face. Cine mananca, pentru Domnul mananca; pentru ca aduce multumiri lui Dumnezeu. Cine nu mananca, pentru Domnul nu mananca; si aduce si el multumiri lui Dumnezeu………….V. 22. Incredintarea pe care o ai, pastreaz-o pentru tine, inaintea lui Dumnezeu. Ferice de cel ce nu se osandeste singur in ce gaseste bine. … 23. Dar cine se indoieste si mananca este osandit, pentru ca nu mananca din incredintare. Tot ce nu vine din incredintare e pacat.
- VINA SOCIALĂ…..nescrisă….dar este scrisă în opinia publică…probleme legate de bunul simț ( UNII L-AU PIERDUT…CAUZA …SUFERINTA MORALAĂ….MINTE LOR S=A INTUNECAT…ȘI-AU PIERDUT ORICE SIMȚIRE… Conștiința Subiectivă = vinovăția corectă este dată de rănirea unei persoane ; este consecința violării intenționate a valorilor pe care partea matura a conștiinței cuiva o privește autentică și semnificativă…(Cain., Regele David; Diotref..III Ioan.v.9-10 …CONȘTIINȚA VINOVĂȚIEI SUBIECTIVE = se referă la simțământul lăuntric de remușcare, autocondamnare, care provine din acțiunile noastre sau dintr-o stare psihică precară… ACEASTA constă și în simțăminte incomode, regret, remușcare, rușine, autocondamnare …care provin din ceea ce am făcut sau am gândit….și simțim că este rău . Acestea pot genera ; descurajare, anxiietate, teamă de pedeapsă (copii care nu își fac temele, sau le fac greștite și un părinte care il pedepsește tot timpul…
DAR UNII SUPERIORI AI NOSTRI…COLEGI, FRAȚI..POT FACE COMENTARII SAU EMIT LEGI..JUDECĂȚI, CARE NE FAC SA NE SIMȚIM VINOVAȚI…Acestea nu pot fi în mod intenționat dăunătoare, dar pot fi generatoare de vinovăție……DECI ESTE EXTREM DE IMPORTANT SĂ FACEM DISTRINCȚIE INTRE VINOVĂȚIE OBIECTIVĂ SI VINOVĂȚIE SUBIECTIVĂ….( In consiliere și modul in care ISUS vorbește și tratează pe Farisei ) .
- CONȘTIINȚA TULBURATĂ PRINTR-O VINOVĂȚIE SUBIECTIVĂ – NEVROTICĂ ;
Nevroză : = Nume generic dat afecțiunilor sistemului nervos provocate de tulburarea dinamicii normale a proceselor nervoase în urma unor solicitări psihice excesive( neuroastenie, isterie ) ... ( Psalm.73.v.16 “M-am gândit la aceste lucruri ca să le pricep, dar zadarnică mi-a fost truda”,… 21 – 22…”Când mi se amăra inima şi mă simţeam străpuns în măruntaie, eram prost şi fără judecată, eram ca un dobitoc înaintea Ta “… (Amaraciunea din inima lui Esau….a creat apoi conștiința vinovată…Evrei.12.v.15-17
Vinovăția nevrotică, nu este rezultatul unui fapt real, făcut intenționat unei persoane; De asemenea , psihologic, este produsa de latura imatura a constiintei noastre, internalizarea valorilor ,; Comportamentului ; Simțămintele care privesc la partea punitivă- pedeapsa sau răsplata..
- SIMTĂMÂNTUL VINOVATIEI NEVROTICĂ… Rezultă în principal din :
- Violarea interdicțiilor parentale internalizate: “a nu te uita la televizor”…, convingerile personale ale părinților sau ale altor persoane apropiate ție pe care apoi ți le impui și ție…Incălcarea lor te face sa te simți vinovat…(Spiritul legalistic)… Aspecte minore, nesemnificative…. ATENTIE – asupra simțămintelor de mânie, impulsurilor agresive, fantezii sexuale, alte tendințe…
CONSECINȚELE ACESTORA : Rănirea personală cât și a semenilor; ( Regele Saul vis-a vis de David; Samson …Prov.12.v.18.. Cine vorbeşte în chip uşuratic, răneşte ca străpungerea unei săbii, dar limba înțelepţilor aduce vindecare. Cei în cauza, sufăr remușcări improprii, rușinea,…teama de a fi prins…(neinstruire in anumite domenii ale vietii…mai ales în dezvoltarea copilului …)… Se va concentra asupra unor aspecte,fără importanță semnificativa, fantezii…, Pe plan spiritual, bisericesc, defocalizarea de pe Hristos, spre convingeri personale…, forma și nu fondul…Duce in final la o îmbolnăvire spirituală și psihosomatică
- CONSTIINȚA PRIN INDREPTĂȚIREA DE SINE ( DEZVINOVĂȚIRE
DEZVINOVĂȚÍ, A-și dovedi sau a căuta să-și dovedească nevinovăția; a se dezvinui, a se disculpa. … A declara pe cineva nevinovat, a demonstra nevinovăția cuiva. – Dez-+ [în]vinovăți. a (se) apăra, a (se) justifica, a (se) scuza, (se) îndreptăți;..
Aceasta este tendința conștiinței umane la modul general, începând din Gradina Edenului, după caderea în păcat până în prezent… Gen.3.V.9,10,11; 4.v.8 -10; Luca 10..v.28;14.v.15-20 ;…. Tendința periculoasa unei astfel de conștiințe este că nu își asuma propria greșeală sau vină și aproape întotdeauna va găsi pe altul/alții vinovați…(PROIECȚIA) ; Impresia buna despre ei… Fratii lui Iosif….Gen.42.v.11….. Gen.42..33,34 : Trezirea conștiinței lor…= Gen.44.v.16… Proiecția va fi forma bolnava a unei astfel de conștiințe: Regele Saul împotriva lui David…IISam.22.v.81;24.v.16;
Fariseii contemporani lui Isus….Conștiința adormită..oarbă…Farisei orbi… De unde izvorăște aceasta?…= Din căderea noastră în păcat, al cărui început l-au pus strămoșii noștri în Rai……După călcarea poruncii de a se înfrâna de la rodul oprit,..
- Dumnezeu l-a întrebat pe Adam: „Ce ai făcut?” , iar Adam i-a răspuns: „Nu eu, ci femeia!”.
- După aceea, Dumnezeu a întrebat-o pe Eva: „Ce ai făcut?”. Ea i-a răspuns: „Nu eu, ci șarpele!”. De atunci până astăzi se răspândește în lume îndreptățirea de sine, care caută vina numai în ceilalți.
REGULĂ = PRINCIPIU : Nu arunca greșeala ta asupra altuia, ci mai bine îndreapt-o!
Ce înseamnă îndreptățirea de sine? = Să nu te îndreptăţeşti când, din întâmplare ţi se spune ceva urât, când unii cugetă cum vor ei despre tine; fie că cugetă bine, fie că cugetă rău, să nu te deranjezi. Într-adevăr, „să nu te îndreptăţești” este o virtute destul de grea şi complicată. ( Cuvinte duhovnicești )
Cum trebuie să înţelegem cuvintele „nu te îndreptăţi”?
Totdeauna cel ce se îndreptăţeşte (pentru a face o impresie bună celorlalţi – mândrie -) din lipsă de smerenie. Pentru că, a mă îndreptăţi pe mine ca să fac o impresie bună înseamnă a tremura să nu mă judece, să nu gândească şi să nu spună ceva rău despre mine. ( Așa se pun măștile) Iată, din pricina asta ne îndreptăţim. (O viață de jertfă – )
CONSECINTELE INDREPTATIRII DE SINE…
- Indreptățirea i-a scos pe Adam si Eva din Rai (Facerea 3, 12-13). Dacă și-ar fi recunoscut greșeala, Dumnezeu i-ar fi iertat și ar fi ramas in Rai. ….Dar așa, Adam s-a indreptățit pe sine înaintea lui Dumnezeu apoi a urmat indreptățirea Evei, iar după aceea șarpele…și aceasta funcționează până azi(toți dau vina pe Diavolul )
- Indreptățirea impiedică creșterea duhovnicească, îndepărteaza Harul Dumnezeiesc de la noi și nu are nicio legatură cu viața duhovniceasca.
C . Din clipa in care crestinul justifică pe cele nejustificabile, ridică un zid care il desparte de Dumnezeu si prin care întrerupe legatura(părtășia) cu El. Pentru ca temelia duhovniceasca a creștinului este recunoașterea smerita a greșelilor sau cel puțin să nu te îndreptățești atunci când ești mustrat pe drept, de Domnul sau de alții.
D. Cel care se indreptățeste pe sine nu are odihna, pentru ca îl chinuie conștiința, iar acest lucru ii arata că este vinovat. Pentru că poți să realizezi ceva sau să-ți atingi un scop cu viclesug si cu minciuna, dar acest lucru nu îți dă odihna iar conștiința te chinuie. …. VA REFUZA INTENTIONAT, PRIN INDREPTĂȚIIRE…DEZVINOVĂȚIRE….INVITATIA LA PĂRT[;IA CU ISUS IAR IN FIONAL PARTASIA LA MASA MIELULUI…DIN CER…
- CONȘTIINȚA NEDEZVOLTATĂ – LIPSITĂ DE SIMȚĂMÂNTUL CORECT AL RESPONSABILITĂȚII
Dezvoltarea pesonalșității, este un proces activ, pe parcursul vieții întregi, o căutare a identității…Procesele interne sunt cele mai importante pentru dezvoltare .
- PERIOADELE CRITICE: Dacă un anumit stadiu din viața noastra, nu este împlinit într-o anumită perioadă, pot apărea probleme = crize ; UN MOMENT DE REFLEXIE :
- ( Fenomen de revenire parțială în mediul inițial după contactul cu alt mediu ):..
CARE ETAPĂ A VIEȚII A RĂMAS NEINCHEIATĂ COMPLET ÎN VIAȚA TA ???
Dacă nu ne dezvoltăm și acționăm corect în fiecare etapă a vieții, vor apărea probleme, lucruri care pot cauza blocajul …de exemplu :
Traumele de orice nuanță pot crea o mulțime de crize
- Anxietatea față de experiențe noi(etapele vieții)
- Pierderea – Separarea: Durerea, teama ;
- Abuzurile : Toate tipurile de abuz…
- Neglijarea / Inclusiv când unei persoane nu i se acordă atenție ; Sentimenetele negative ….etc…
III. SOLUTIA – TERAPIA IN CAZUL SENTIMENTELOR DE VINOVĂȚIE
- RECUNOAȘTEREA PĂCATULUI- GREȘELII :
Iosua 7.v.19-21; Ps.32.v.3 – 5.; Psalm.50.v.3-5 .. Ierem.14.v.20-21 “Doamne, ne recunoaștem răutatea noastră şi nelegiuirea părinților noștri; căci am păcătuit împotriva Ta…21 Pentru Numele Tău nu nesocoti, nu necinsti scaunul de domnie al slavei Tale! Nu uita, nu rupe legământul Tău cu noi!”… Luca 15.v.20-21….FIUL RISIPITOR…. Galateni 6.v.1…Dacă cineva a căzut in greseală…
- MĂRTURISIREA, NU ASCUNDEREA PĂCATELOR, A GREȘELILOR SAU JUSTIFICAREA :
– Dacă nu mărturisim noi Domnului, atunci conștiința noastră, va dovedi pe fața noastră vinovăția…Isaia.3.v.9 ; Osea 7.v.10 (Mândria cauza nemărturisirii) ; Iosua 7.v.19 ; II Samuel 19.v.20 ; Psalm.32.v.1 – 6…; Altă referință biblică = Prov.28v.13-14 13 Cine îşi ascunde fărădelegile nu propăşeşte, dar cine le mărturiseşte şi se lasă de ele capătă îndurare. –14 Ferice de omul care se teme necontenit, dar cel ce-şi împietreşte inima cade în nenorocire.
– DACĂ NE MĂRTURISIM DOMNULUI PĂCATELE, ABATERILE….I Ioan.1.v.9 – 10….9 Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire...10 Dacă zicem că n-am păcătuit, Îl facem mincinos, şi Cuvântul Lui nu este în noi...
ATENȚIE = Uneori,sentimentele de vinovăție sunt potrivite, pentru că este necesară mărturisirea…—- Alteori, acestea pot veni din convingerile noastre, ale părinților noștri/sau alte persoane care ni le-au impus… Ieremia 3.v.21 ..
- CERE-I LUI DUMNEZEU SĂ ÎȚI ARATE ALTE PĂCATE CARE AR TREBUI MĂRTURISITE.
Încearcă să fii vulnerabil:ai curajul să fii complet deschis și onest înaintea lui Dumnezeu.. RUGACIUNEA LUI DAVID…..Psalmul 139.v. 23-24..
NESTIINȚA : Psalm.19.v.12 “ Cine îşi cunoaște greșelile făcute din neştiinţă? Iartă-mi greşelile pe care nu le cunosc!…13 Păzeşte, de asemenea, pe robul Tău de mândrie, ca să nu stăpânească ea peste mine! Atunci voi fi fără prihană, nevinovat de păcate mari. F.Ap.3.v.17…17.v.30 ….
I Tim.1.v.13… măcar că mai înainte eram un hulitor, un prigonitor și batjocoritor. Dar am căpătat îndurare, pentru că lucram din neştiinţă, în necredinţă!…14 Şi harul Domnului nostru s-a înmulţit peste măsură de mult împreună cu credinţa şi cu dragostea care este în Hristos Isus.
Evrei 9.v.7 ; I Petru 1.v.14… 14 Ca nişte copii ascultători, nu vă lăsaţi târâţi în poftele pe care le aveaţi altădată, când eraţi în neştiinţă…. 15 Ci, după cum Cel ce v-a chemat este sfânt, fiţi şi voi sfinţi în toată purtarea voastră…
4 . CREDE PROMISIUNILE LUI DUMNEZEU, NU SENTIMENTELE TALE FALSE
ADAM SI EVA – CAIN …Hainele de piele – Jertfa pentru păcat
EXOD.29.V.14;V.36…Jertfa zilnică.. 38 Iată ce să jertfeşti pe altar: doi miei de un an, în fiecare zi, necurmat… 32.V.30 – Jertfa pentru un păcat foarte mare ;
IERTARE PENTRU TOATE CATEGORIILE DIN POPOPRUL LUI DUMNEZE (ISRAEL)
– LEVITICUL CAP.4.V.3 – Preotul; – v. 13.- Toată adunarea lui Israel = II Cronici 30.v.20 ; – v.22.- O căpetenie; – v.27 – Dacă cineva din poporul de rând a păcătuit fără voie, făcând împotriva uneia din poruncile Domnului lucruri care nu trebuie făcute, şi s-a făcut astfel vinovat,…Lev. 19.v.20-22
Numeri 14.v.18 – 20; Psalmul 32.v.1 , 5 (personal)85.v.2= poporul;
Psalm.99.v.8…Dumnezeu iartă dar rămân consecințele; Matei 9.v.2;, 5 ;Cea mai mare promisiune spusa de Isus = Mt.12.v.31-32 ; Luca 7.v.42 – 43; v.47-48 = Femeea prinsa in păcat;
- 2.v.13; Iac.5.v.15 ; I Ioan 1.v.8-10 si I Ioan 2.v.12 Psalm.130v.3 -4 : Dacă ai păstra Doamne, aducerea aminte a nelegiuirilor, cine ar putea sta in picioare? …..Dar la Tine este iertare ca să fii de temut…
CE FACE DUMNEZEU CU PĂCATELE NOASTRE, CU VINA NOASTRĂ
IN URMA RECUNOATERII ȘI MĂRTURISIRII…
– Mica 7.v.19 -20…Care Dumnezeu este ca Tine, care ierţi nelegiuirea şi treci cu vederea păcatele rămăşiţei moştenirii Tale? – El nu-Şi ţine mânia pe vecie, ci Îi place îndurarea!
19 El va avea iarăşi milă de noi, va călca în picioare nelegiuirile noastre, şi vei arunca în fundul mării toate păcatele lor….20 Vei da cu credincioşie lui Iacov şi vei ţine cu îndurare faţă de Avraam ce ai jurat părinţilor noştri în zilele de odinioară…Psalmul 32.v.Daniel 9.v.9 …
5..CERE DOMNULUI SĂ REZIDEASCĂ IN TINE O INIMĂ CURATĂ, MEMOREAZĂ VERSETE....Psalm.51.v.1-13..
– Ai milă de mine, Dumnezeule, în bunătatea Ta! După îndurarea Ta cea mare, şterge fărădelegile mele! 2 Spală-mă cu desăvârşire de nelegiuirea mea şi curăţă-mă de păcatul meu!….3 Căci îmi cunosc bine fărădelegile, şi păcatul meu stă necurmat înaintea mea…. 4 Împotriva Ta, numai împotriva Ta, am păcătuit şi am făcut ce este rău înaintea Ta; aşa că vei fi drept în hotărârea Ta şi fără vină în judecata Ta……5 Iată că sunt născut în nelegiuire, şi în păcat m-a zămislit mama mea….9 Întoarce-Ţi privirea de la păcatele mele, şterge toate nelegiuirile mele!
10 Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!
11 Nu mă lepăda de la faţa Ta şi nu lua de la mine Duhul Tău cel Sfânt….12 Dă-mi iarăşi bucuria mântuirii Tale şi sprijină-mă cu un duh de bunăvoinţă!…13 Atunci voi învăţa căile Tale pe cei ce le calcă, şi păcătoşii se vor întoarce la Tine…
IN CONSECINȚĂ
Sentimentele de vinovăție,( Fie obiective, subiective, fie datorită lipsei de dezvoltare corectă, fie a îndreptățirii de sine sau sentimentul goliciunii continue), ne va bloca în trecutul nostru, nu vom înainta prea mult în prezent și vom suferi tot timpul,ne vom îngrijora cu privire la viitorul nostru… Se va dezvolta în noi sentimentul inadecvanței, ne va afecta sentimentul identității și al apartenenței, a imaginii de sine, inclusiv pe plan spiritual.
- Eliberează-te de vinovății, tansformă-le în lecții prețioase de viață, valori sau principii pe care să îți poți clădi viața în continuare………FIȚI BINECUVÂNTAȚI DE DOMNUL :
- Iar pacea lui Dumnezeu care depășește orice limită a cunoașterii (umane), vă va proteja inimile și gândurile în Cristos Isus.” Filip.4.v.7