1. Reconcilierea este un proces interpersonal in care ai dialog cu cel care te-a ofensat despre ce s-a intamplat, iti exprimi durerea, se arata remuscari si se incearca sa se restabileasca increderea. Este un proces mult mai complicat, care transcede dincolo de iertare. Iertarea este solo, reconcilierea este o asociere în participare…. B. Procesul de RECONCILIERE (Gr. katallássō, diallasso – a re-intra in gratiile cuiva, a se impaca Cu cineva) Pasaje non-doctrinale – Mat. 5:24 (diallasso); Așa că, dacă îți aduci darul la altar și acolo îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,,,,,,5:24 lasă-ți darul acolo, înaintea altarului, și du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ți darul….. Procesul de reconciliere depinde de atitudinea celui care a ofensat (a pacatuit). In cazul in care partea ofensata lucreaza spre reconciliere, primul si cel mai important pas este confirmarea unei pocainte autentice din partea faptuitorului (Luca 17:3). Este dificil in a restabili cu adevarat o relatie rupta atunci cand autorul pacatului este neclar in marturisirea si pocainta lui. Nici Dumnezeu nu va acorda iertarea celui care nu este sincer. Cel care nu doreste sa se lepede de pacatul lui nu va gasi iertare la Dumnezeu (Proverbe 28:13). Iertarea
2. Iertarea este un instrument important în mâinile noastre pentru a scăpa de resentimente sau de furie din mintea noastră pe care o simțim din cauza unei acțiuni greșite a altora. Isus ne-a avertizat ca Dumnezeu nu ne va ierta pacatele daca noi nu iertam pe cei care au pacatuit impotriva noastra (Mat. 6:14-15; 18.v.32 – 35 ; Mar. 11:25). Cu toate acestea iertarea este foarte diferita de RECONCILIERE….Iertarea este o porunca a lui Dumnezeu – Luca 17:3-4; Col. 3:13.”
3. Ce spune Domnului Isus despre IERTARE? (cuvinte Gr. in NT – apolúein, charízesthai, aphesis, paresis – a indeparta ceva, a permite, a ingadui, a renunta la un lucru in favoarea altei persoane)….La fel ca iubirea, iertarea trebuie sa fie: …Din inima – Mat. 18:35; Col. 3:12-13. Comparați cât iertăm noi și cât iartă Dumnezeu – IMPĂRATUL = DUMNEZEU = ISUS :18.v.24 = robul – eu și tu datoram 30,000 de talanți(galbeni).. Monedă de aur sau de argint, cu valoare variabilă, folosită în Grecia antică… Un talant grec, sau un talant attic, avea 26 kg,… Tovarășul robului îi datora …. = 100 de (dinari ) OBLIGATIVITATEA DE A IERTA : Și chiar dacă păcătuiește împotriva ta de șapte ori pe zi și de șapte ori pe zi se întoarce la tine și zice: ‘Îmi pare rău!’ să-l ierți.”…..17:5 Apostolii au zis Domnului: „Mărește-ne credința!” Iertarea este un proces intern la care lucrezi tu, pentru ca a fost ranit, pentru a intelege ceea ce s-a intamplat, reconstruind acel sentiment de siguranta, si de a nu purta pica. Partea ofensatoare nu este neaparat parte a acestui proces.
C. Isus ne-a avertizat ca Dumnezeu nu ne va ierta pacatele daca noi nu iertam pe cei care au pacatuit impotriva noastra (Mat. 6:14-15; 18.v.32 – 35 ; Mar. 11:25).
Iertarea este mai bună decât răzbunarea, întrucât iertarea este semnul unei naturi blânde, pe când răzbunarea este simptomul unei naturi sălbatice. Epictet… Uitarea este ceva care necesită timp, dar iertarea este un act de voință și numai cel care a suferit are dreptul de a lua o astfel de decizie. Simon Wiesenthal…. Iertarea nu este un act ocazional, ci o atitudine permanentă. Martin Luther King